Retete monti

Retete monti

vineri, 25 mai 2012

Parjoale la cuptor



As fi vrut sa le numesc parjoale moldovenesti ca de prin zona Moldovei ma trag si eu dar nu am pus "tati di trebuinta" unor astfel de parjoale (paine, faina sau posmagi) ca drept urmare le voi lasa cu denumirea de parjoale simple, la cuptor. Dar pe cat sunt de simple pe atat ies de bune si mai usor de digerat. Asa cum v-am obisnuit deja,  incerc sa nu complic lucrurile prea mult in bucatarie si aici ma refer la ingrediente. Am renuntat la multe dintre cele care mi se par inutile sau tin doar de traditia felului respectiv de mancare. Si ca sa fim si noi in trend cu mancarurile dietetice zic sa purcedem la lucru si sa vedem rezultatul final!

Ingrediente:
  • 600 gr carne macinata de vitel
  • 3 oua
  • 1 morcov ras
  • 1 ceapa data prin razatoare (si scursa bine de zeama)
  • usturoi, marar, cimbru, sare , piper- dupa gust
Mod de preparare:



  •  amestecam bine toate ingredientele
  • intre timp pregatim o tava tapetata cu hartie de copt ( pe care am udat-o cu apa si am stors-o)- in felul acesta sunt sigura ca nu se vor prinde de tava
  • inmuiem mainile in apa si dam forma dorita parjoalelor dupa care le asezam in tava
  • le dam la cuptor ,la o temperatura de 180- 20 de grade si le lasam cca 50 de minute.Depinde si de cuptor...cand capata o culoare usor maronie le verificam sa vedem daca sunt coapte.
  • se pot servi alaturi de o salata, piure de conopida sau in sos de rosii

  • nu folosim ulei si nu avem grasimi- sunt ideale si pentru copii
  • Pofta buna!

joi, 24 mai 2012

Mic dejun foarte sanatos



Iaurt cu tarate de ovaz / fulgi de ovaz...simplu nu? Pe cat de simplu pe atat de sanatos. Faceti o schimbare in alimentatia voastra incepand chiar cu micul dejun. Evitati pe cat posibil acele " cereale" din comert care nu sunt nici pe departe cereale,  produsele de patiserie din comert, cornurile acelea "atat de amare" de dulci ce sunt, biscuitii facuti doar cu prafuri necunoscute si painea asta atat de fada si "dureros" de alba. Daca nu va ganditi la voi ganditi-va la copiii si nepotii vostri!


Sa fiti sanatosi!

STIATI CA: fulgii de ovaz si orz contin beta-glucan, un tip de fibre cu efecte antimicrobiene si antioxidante, mai puternice decat faimoasa planta echinaceea ? Daca consumi aceste cereale, iti vei imbunatati sistemul imunitar, va fi grabita vindecarea ranilor si ajuta antibioticele sa isi faca mai bine efectul. Ar trebui inclusa zilnic in meniu cel putin o masa de acest fel!!

duminică, 20 mai 2012

Omleta cu branza si ardei



Nu am sa ii fac o descriere anume ci doar am sa spun atat:" se face usor, e gustoasa si tine de foame":) O puteti face in oricare alta varianta...totul tine de gust si de ce anume gasim prin frigider in dimineata respectiva...poate fi f usor servita si la serviciu dar indraznesc sa spun ca si la scoala in loc de nesenatosul sandwich. Eu ca sa imi simplific diminetile in care mereu sunt pe fuga , fac aceasta omleta de seara si o tin la frigider. O servesc rece pentru ca mie asa imi place dar poate fi  si reincalzita. Mentionez ca nu folosesc niciodata cantitati exacte. Sunt sigura ca este un mic dejun ce nu lipseste romanilor de pe masa din cand in cand.

Ingrediente:
  • oua 
  • branza feta/ quartirolo- poate fi orice alta branza va place, pe cat posibil mai slaba in grasimi
  • ardei 
  • Optional:  ceapa, dovlecei, ciuperci, rosii etc...
  • batem ouale spuma si adaugam branza si ardeiul taiat felii subtiri sau cuburi
  • folosesc o tigaie speciala (antiaderenta ) 
  •  adaug intreaga compozitie si las la foc mic pana se face pentru ca nu vreau sa se arda iar omleta sa fie necoapta.

Cam asa arata omleta abia scoasa din tigaie.
 POFTA BUNA!

joi, 17 mai 2012

Prajitura desteapta



O prajitura pe cat de simpla pe atat de gustoasa si racoroasa as putea spune , avand in vedere ca o putem servi si rece. Reteta eu am gasit-o in mai multe variante dar am ales-o pe cea cu unt intrucat noi (familia mea)  nu consumam margarina de foarte multi ani.  Prajitura are o textura foarte fina si merge servita la orice ocazie. Alaturi de cateva fructe de padure , zmeura sau capsuni o putem servi si pe post de tort la o zi de nastere. Merita sa o incercati!

Ingrediente:
  • 8 oua
  • 250 gr unt
  • 225 gr faina
  • 250 gr zahar tos
  • 2 pliculete mici de zahar vanilinat 
  • 1l lapte dulce
  • 2 linguri apa
  •  2 lingurite zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare:
  • topim untul pe aragaz/microunde si il lasam la racit
  • separam ouale
  • galbenusurile se freaca cu zaharul tos si cel vanilinat+ cele 2 linguri de apa pana devin o crema si se albesc
  • adaugam untul topit in prealabil si racit si continuam sa mixam pana se omogenizeaza
  • adaugam faina in ploaie si continuam sa mixam pana se incorporeaza f bine
  • adaugam laptele caldut si mixam usor
  • separat batem albusurile , cu un praf de sare , spuma
  • le adaugam peste intreaga compozitie amestecand de data aceasta cu un tel nu cu mixerul...de jos in sus
  • pregatim o tava de 35cm x 25 cm de 5 cm inaltime...o ungem cu ulei si o tapetam cu faina
  • turnam compozitia in tava si o introducem in cuptorul preincalzit la foc mic (cca 160 de grade) timp de 1h
  • dupa ce o scoatem din cuptor o lasam sa se raceasca si o pudram cu zahar. Prajitura se pastreaza la frigider.
  • dupa ce o taiati veti observa cum crema s-a separat de blat, acesta fiind motivul pentru care prajitura se numeste "desteapta":)
 Pofta buna!

joi, 10 mai 2012

Legume colorate la cuptor


 O reteta care de fapt nu este o reteta:)...ceva mai simplu chiar nu poate fi...dar va asigur ca in zilele de post si pe timp de vara sunt cu adevarat delicioase...le putem folosi foarte bine ca si garnitura la carne, orez , paste sau un piure de cartofi...si totul insotit de un sos  vinaigrette (vinegreta), un dressing pe cat de simplu pe atat de gustos.Cred ca v-am facut deja pofta si vreau sa cred ca maine (fiind vineri) veti incerca sa faceti aceste legume , colorate de la mama natura, la cuptor.

Ingrediente:
  • 2 dovlecei
  • 2 ardei
  • 1 vanata
  •  la alegere si dupa gustul familiei : ceapa, brocoli, conopida, ciuperci si ceea ce mai are fiecare prin frigider
  • Sos vinegreta : ulei , otet / zeama de lamaie, 1 catel de usturoi pisat, sare si piper dupa gust- se amesteca totul f bine pana devine un sos laptos si adaugam dupa ce scoatem legumele din cuptor .
Mod de preparare:
  • spalam legumele si le taiem cubulete nu f mici
  •  le asezam in tava de la cuptor tapetata cu hartie de copt (udata si stoarsa in prealabil)
  • lasam legumele la cuptor cca 20-30 minute in functie decuptorul fiecaruia (gustati in prealabil)



Pofta buna!